Si4sec – Jačanje industrije 4.0 semantički poboljšanom kibernetičkom sigurnošću

Ref.No. IPA/CFU/MNE/135

Projekat se finansira iz Programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Program sufinansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore.

Koordinator na ovom projektu je Fakultet za Informacione Sisteme i Tehnologije UDG.

Četvrta industrijska revolucija

Četvrta industrijska revolucija (poznata kao industrija 4.0) odvija se širom svijeta, otvarajući nove horizonte vođene digitalnom tehnologijom nove generacije. Digitalna revolucija donosi mogućnosti velikim i malim kompanijama širom Evrope, ali mnogim od njih, posebno malim i srednjim preduzećima, i dalje je teško izvući maksimum. Ova promjena paradigme ima dubok uticaj na ekonomije i društva, transformišući proizvode, procese i poslovne modele u svakoj industriji, tako da svaki region treba da odgovori na specifične potrebe svoje industrije da bi postala digitalna. Crna Gora takođe je prepoznala značaj ulaganja i podsticanja razvoja industrije 4.0 i definisala prioritete u nedavno izrađenoj Strategiji pametne specijalizacije (objavljenoj 2018. godine).

Nepovjerenje korisnika

Uprkos euforiji oko industrije 4.0, kupci još uvek nerado koriste digitalizovane usluge. Bezbednost je jedno od glavnih problema koje smanjuje rast digitalizacije i komplikacije sa privatnošću podataka i zaštitom podataka i dalje muče tržište. Kako se sve više informacija o pojedincima i kompanijama koristi u digitalnim uslugama/proizvodima, zabrinutost počinje da raste o sigurnosti takvih okruženja. Zbog toga je programerima potreban kompletan sistem znanja i alata za dizajniranje i primjenu poboljšanog sistema kiber-bezbjednosti u okruženju industrije 4.0 (i njenim instancama).

Potreba za naprednim alatima

Sa druge strane, podstaknute obećavajućim rješenjima Semantičkog veba za rešavanje problema upravljanja i nadgledanja usluga koje dijele različite strane (sa različitom semantikom i interesima), potražnja za uslugama transformacije orijentisanim na industriju 4.0 rapidno raste u gotovo svim sektorima. Potencijale semantičkih tehnologija u ovoj oblasti prepoznaje Cloud Computing Alliance (Izjveštaj: Security Guidance for Critical Areas of Focus in Cloud Computing V3.0). Ipak, tehnološka i pravna realizacija vizije je još uvijek u ranoj fazi. Jedan važan aspekt je omogućavanje integracije, praćenja i razmjene znanja svih strana, što bi trebalo da rezultira (polu)automatskim načinima za otkrivanje, sastav, pravno i tehničko nadgledanje i koordinaciju, (ponovnim) akcijama na bezbjednosne napade i njihovim spriječavanjima u digitalizovanom okruženju. Zbog toga su programerima potrebni modeli i metode koji pomažu u razvoju arhitekture sa integrisanim znanjem i semantikom svake strane, kao i alati potrebni za uspostavljanje sigurnosnih standarda i mehanizama koji su jednostavni i laki za upravljanje.

Podsticanje inovacija

Stoga, ovaj projekat je usmjeren na podsticanje inovacija i plasman sajber pojačane industrije 4.0 izgradnjom novih znanja, dizajniranjem i razvojem arhitektura, alata i metoda kako bi se maksimalizovala upotrebljivost, efikasnost, pravni temelji i sigurnost digitalizovanih usluga.

Ključna logika projekta oslanja se na sledeći široki pristup:

(Korak I) Stvaranje inovativnog znanja i razvoj inovativnih semantički poboljšanih sistema (arhitektura, mehanizmi, alati) u domenu sajber bezbednosti industrije 4.0;

(Korak II) Dokazivanje koncepta kreiranjem prototipova i simulacijskim ispitivanjem.

(Korak III) Promocija inovacija, komercijalna i tržišna orijentacija.

Pogledaj ostale projekte

Dopada vam se što vidite?

Povjerite nam digitalnu transformaciju vašeg poslovanja