Čikom počinje razvoj inspekcijskih IS za Federalnu Upravu za Inspekcijske Poslove Federacije Bosne i Hercegovine

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

U okviru USAID-ovog Projekta E-uprave, 11.4.2022.godine je u Sarajevu realizovan kickoff sastanak – početak razvoja inspekcijskih informacionih sistema Federalne uprave za inspekcijske poslove E-inspektor 2 i nadogradnje sistema BIMS (Border Inspections Managemet System – Informacioni sistem za obavljanje kontrole ispravnosti roba i predmeta u prekograničnom prometu). Prezentacijama su prisustvovali predstavnici USAID misije u BiH, predstavnici USAID-ovog Projekta E-uprave kao i kompletna uprava, rukovodeći službenici i glavni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove i dio projektnog tima Čikom informatički inženjering koji će realizovati projekat.

Direktor kompanije Čikom gospodin Vladan Tabaš, se tim povodom obratio prisutnima i iskazao veliku zahvalnost  što je prepoznato znanje i ekspertiza koju kompanija Čikom posjeduje zahvaljujući velikom broju razvijenih inspekcijskih sistema na teritoriji Crne Gore u proteklih 15 godina. Tabaš je predstavio kapacitete Čikom-a razvijane skoro 30 godina koliko postoji kompanija i upoznao prisutne sa Planom upravljanja novim projektom.Naša koleginica Ljubica Sekulić je prezentovala osonovne razvojne ciljeve i aplikaciju Jedinstveni informacioni inspekcijski sistem koji je Čikom razvio u Crnoj Gori (obuhvaćene 23 inspekcije). Na ovaj način prisutni su upoznati sa planiranim konceptom rada, a imali su priliku i da naprave kratku paralelu između sistema u Crnoj Gori i onog koji treba razviti za inspekcijske službe u Federaciji BiH.

Gospodin Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, istakao je važnost digitalizacije i modernizacije Federalne uprave za inspekcijske poslove, kao kontrolnog mehanizma od izuzetne važnosti za poslovnu zajednicu i razvoj poslovnog okruženja. Naglašeno je da će projekat omogućiti značajan iskorak u smislu poboljšanja efikasnosti i učinkovitosti inspekcija, a kroz novi sistem  će biti ojačani i postojeći antikorupcijski mehanizmi Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Svakako, kompanija Čikom će težiti da ovaj projekat posluži kao primjer za unapređenje inspekcijskih sistema na nivou kantona u FBiH, ali i izvan BiH – baš kako je i izjavio gospodin Ajdinović.

Podijeli ovu novost

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Pogledaj ostale novosti

Dopada vam se što vidite?

Povjerite nam digitalnu transformaciju vašeg poslovanja