Čikom počinje razvoj inspekcijskih IS za Federalnu Upravu za Inspekcijske Poslove Federacije Bosne i Hercegovine

U okviru USAID-ovog Projekta E-uprave, 11.4.2022.godine je u Sarajevu realizovan kickoff sastanak – početak razvoja inspekcijskih informacionih sistema Federalne uprave za inspekcijske poslove E-inspektor 2 i nadogradnje sistema BIMS (Border Inspections Managemet System – Informacioni sistem za obavljanje kontrole ispravnosti roba i predmeta u prekograničnom prometu). Prezentacijama su prisustvovali predstavnici USAID misije u BiH, predstavnici USAID-ovog Projekta E-uprave kao i kompletna uprava, rukovodeći službenici i glavni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove i dio projektnog tima Čikom informatički inženjering koji će realizovati projekat.

Direktor kompanije Čikom gospodin Vladan Tabaš, se tim povodom obratio prisutnima i iskazao veliku zahvalnost  što je prepoznato znanje i ekspertiza koju kompanija Čikom posjeduje zahvaljujući velikom broju razvijenih inspekcijskih sistema na teritoriji Crne Gore u proteklih 15 godina. Tabaš je predstavio kapacitete Čikom-a razvijane skoro 30 godina koliko postoji kompanija i upoznao prisutne sa Planom upravljanja novim projektom.Naša koleginica Ljubica Sekulić je prezentovala osonovne razvojne ciljeve i aplikaciju Jedinstveni informacioni inspekcijski sistem koji je Čikom razvio u Crnoj Gori (obuhvaćene 23 inspekcije). Na ovaj način prisutni su upoznati sa planiranim konceptom rada, a imali su priliku i da naprave kratku paralelu između sistema u Crnoj Gori i onog koji treba razviti za inspekcijske službe u Federaciji BiH.

Gospodin Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, istakao je važnost digitalizacije i modernizacije Federalne uprave za inspekcijske poslove, kao kontrolnog mehanizma od izuzetne važnosti za poslovnu zajednicu i razvoj poslovnog okruženja. Naglašeno je da će projekat omogućiti značajan iskorak u smislu poboljšanja efikasnosti i učinkovitosti inspekcija, a kroz novi sistem  će biti ojačani i postojeći antikorupcijski mehanizmi Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Svakako, kompanija Čikom će težiti da ovaj projekat posluži kao primjer za unapređenje inspekcijskih sistema na nivou kantona u FBiH, ali i izvan BiH – baš kako je i izjavio gospodin Ajdinović.

Podijeli ovu novost

Pogledaj ostale novosti

Novosti

R&M RoadShow 2024

📢 Najava događaja: “R&M RoadShow 2024” 📢 ČIKOM d.o.o. u saradnji sa Strukovnom komorom elektro inženjera – IKCG i Elektrotehničkim

Saznaj više »

Dopada vam se što vidite?

Povjerite nam digitalnu transformaciju vašeg poslovanja