Sajber bezbjednost izazov Industrije 4.0

Digitalna transformacija kompanija predstavlja imperativ uspješnog poslovanja i opstanka na tržištu. Velike promjene koje donosi Industrija 4.0, poslovna zajednica vidi kao jedinstvenu šansu da se smanji tehnološki jaz sa razvijenim ekonomijama, poručeno je sa konferencije „Sajber bezbjednost izazov Industrije 4.0” koju su Univerzitet Donja Gorica i Privredna komora Crne Gore organizovali 15. decembra 2021. godine u podgoričkom hotelu Hilton.

Panelisti su bili prof. dr Ramo Šendelj, Univerzitet Donja Gorica, Vladan Tabaš, predstavnik Odbora udruženja ICT Privredne Komore Crne Gore, prof. dr Christoph Reich, Univerzitet u Fortvagenu, prof. dr Laszlo Bokor, Univerzitet za ekonomiju i tehnologiju u Budimpešti, prof. dr Božo Krstajić, Univerzitet Crne Gore, Dragana Pejović, Agencija za nacionalnu bezbijednost, Božo Cvetkovski, Centralna Banka Crne Gore, Dragoslav Kenjić, ČIKOM, Nataša Šimšić – ComTrade i Luka Živulović, ARCTUR, Slovenija.

Prema riječima Vladana Tabaša, najvažniji resursi današnjice su energija i informacija koja nije prirodni resurs, ali dobija na vrijednosti što se više dijeli.

– Svakih 18 mjeseci se udvostručuje broj podataka koji se razmjenjuju u svijetu– kazao je on.

Prema njegovim riječima, digitalna transformacija „ide sporije nego što želimo, ali se odvija“.

– Crna Gora mora da još agresivnije uđe u ove procese, ako želimo da uskočimo makar u posljednji vagon voza digitalne transformacije koji prolazi pored nas – kazao je Tabaš.

Apostrofirao je da kompanije digitalnom transformacijom postaju transparentnije, jače, bolje i profitabilnije. Evropska unija je, navodi, izdvojila 1.350 milijardi za razvoj industrije. Zahvaljujući digitalnohj trasformaciji biće otvoreno 133 miliona novih radnih mjesta, dok će 75 miliona biti ugašeno.

– Zato su neophodni transformacija znanja i osnaživanje digitalne pismenosti stanovništva – zaključuje Tabaš.

Dragoslav Kenjić je, govoreći o percepciji privede o važnosti ulaganja u sajber bezbjednost, istakao da je potrebno pojačati aktivnosti na povećanju svijesti o važnosti ove teme kod visokorukovodećeg kadra, čime bi se znatno povećalo ulaganje,kako u Obrazovanje, tako i u tehnologije koje omogućavaju bolju sajber zaštitu.

Podijeli ovu novost

Pogledaj ostale novosti

Novosti

R&M RoadShow 2024

📢 Najava događaja: “R&M RoadShow 2024” 📢 ČIKOM d.o.o. u saradnji sa Strukovnom komorom elektro inženjera – IKCG i Elektrotehničkim

Saznaj više »

Dopada vam se što vidite?

Povjerite nam digitalnu transformaciju vašeg poslovanja