LokalniEnglish
Čikom Marketing ICT novosti

Promocija

Baner
Baner
Baner
Baner

Cjenovnik

Baner

Download

Baner

Anketa

Naš novi sajt je...?
 

Korisni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
ICT novosti
ECDL karavan digitalne pismenosti
10. jul 2015.
„ECDL - karavan digitalne pismenosti“ počeo je danas, 10. jula u 13 časova, na Žabljaku u organizaciji Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Na terasi hotela „Žabljak“ postavljeni su štandovi gdje će svi zainteresovani biti u prilici da do 18. časova, uz pomoć ECDL timova koji će im biti na raspolaganju, provjere svoje informatičko znanje po ECDL standardu i da, ukoliko se prijave putem portala eUprave ostvare popuste na online obuku i sertifikat.

Projekat se sprovodi u cilju podizanja svijesti o važnosti digitalne pismenosti i digitalne kulture u lokalnoj samoupravi, lokalnim javnim ustanovama i preduzećima, promocija usluga koje pruža eUprava i promocija ECDL-a kao standarda digitalne pismenosti.

U organizaciju ECDL karavana na Žabljaku su se uključile kompanije Čikom, Digit Montenegro, Elipsa i Neodata. Projekat su podržali hotel „Žabljak“ i kompanija M:tel.

„ECDL - karavan digitalne pismenosti“ od Žabljaka kreće svoj put prema ostalim opštinama u Crnoj Gori, Pljevljima, Kotoru, Kolašinu, Andrijevici, Baru, Tivtu, Plužinama, Rožajama, Mojkovcu, Budvi, Podgorici, a biće realizovan u saradnji sa Regionalnom ECDL kancelarijom i ECDL test centrima u Crnoj Gori.

11694797_690835404356291_7312129746606333260_n 11700861_690835297689635_3694771471235034266_n

11140396_690835287689636_424097781171845101_n 11707660_690835474356284_7594207995411476150_n
 
Najnoviji Fujitsu produkcioni skener - fi-6400
23. mart 2015.
Kompanija FUJITSU je već decenijama svjetski lider u proizvodnji profesionalnih dokument skenera, kako u pogledu tehničkih karakteristika, tako i na polju inovacija. Fujitsu skeneri zadovoljavaju najrazličitije potrebe korisnika za skeniranjem, od malih prenosivih skenera do uređaja koji skeniraju preko 130 strana u minuti.

Širokoj paleti Fujitsu skenera pridružio se produkcioni skener fi-6400, koji pored svojih izuzetnih performansi, korisnicima nudi najbolji odnos cijena/kvalitet. Zadovoljstvo nam je da Vam predstavimo novi mid-volume skener Fujitsu fi-6400.fi-6400

100ppm/200ppm
Dnevni obim do 40.000 dokumenata
ADF 500 listova
A4/A3
USB 2.0
PaperStream IP(TWAIN I ISIS)
PaperStream Capture
2D Barcode prepoznavanje

fi-6400 brosura
 
Evropska nedjelja e-vještina (eSkills week)
08. mart 2015.

Evropska nedjelja e-vještina (eSkills week) obilježava se od 9.do 13.marta ove godine, pod sloganom Digitalne vještine za zapošljavanje (eSkills for Jobs) i u Crnoj Gori. Nedjelja e-vještina obilježava se svake godine u organizaciji Evropske komisije, u cilju informisanja svih struktura o znacaju digitalne pismenosti koja nije na zadovoljavajućem nivou.Čikom kao ECDL PARTNER centar jedan je od nosilaca ove aktivnosti u Crnoj Gori.

sajt

 

Digitalna pismenost i ECDL sertifikat je zahtjev većine poslodavaca u Crnoj Gori uključujući i državnu upravu ,te važan faktor socijalizacije svakog građanina u digitalnoj eri.

Svim zainteresovanim kandidatima koji se za dobijanje ECDL certifikata prijave preko portala elektronske uprave u periodu od 9. do 22. marta biće obezbijeđene besplatne ECDL online obuke, kao i 40 odsto niže cijene za testiranja odnosno 50 odsto niže cijene za ECDL profile indekse. Dakle, ECDL Start paket (korišćenje računara, obrada teksta, tabelarne kalkulacije, Internet i komunikacije) koštaće 46,50 eura umjesto standardne cijene od 180,00 eura.

Za prvih 30 kandidata koji se, u toku nedjelje e-vještina,u periodu od 9. do 13. marta, prijave putem portala eUprave, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije u sardanji sa Regionalnom ECDL kancelarijom obezbijediće 30 besplatnih online obuka, testiranja i index-a po ECDL standardu.

Svi kandidati se prijavljuju preko formulara koji se nalazi na portalu eUprave (www.euprava.me), nakon obavljene obavezne registracije na ovom portalu. Dok će testiranje biti obavljeno u ECDL testnim centrima o čemu će biti dato obavještenje na portalu eUprave i kao i na internet stranici ministarstva www.mid.gov.me.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije obilježiće nedelju e-vještina organizovanjem ECDL online obuke, kao i radionicama namijenjenim, kako najstarijim, tako i najmlađim korisnicima savremenih tehnologija i Interneta.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije održaće se i „Online putovanje za penzionere“.Trodnevna radionica za 15 polaznika – penzionera iz Podgorice održava se u saradnji sa našom kompanijom ČIKOM koja je ECDL PARTNER test centar. Teme radionice, koje se održavaju u prostorijama naše kompanije su: osnove korišćenja računara i Interneta, online komunikacija (Skype i društvene mreže) i osnove korišćenja smart telefona.

 

sajt_nova

 

 

Za sve dodatne informacije zainteresovanima je na raspolaganju nas kontakt mail Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli i broj telefona +382 20 21 81 81.

 
Adobe objava za edu korisnike
28. januar 2015.
adobe-creative-cloud

Adobe je objavio da 27.2.2015.god ukida Adobe Creative Suite 6 trajne licence za edukacijske korisnike.

Od 28.2.2015.god će biti dostupne isključivo kao Creative Cloud aplikacije.

Adobe je najavio ukidanje Adobe Creative Suite 6 trajnih licenci za edukacijske korisnike. Kroz CLP i TLP programe moguće ih je nabaviti najkasnije do 27.2.2015.god. Poznate Creative Suite aplikacije za edukacijske ustanove će od 28.2.2015. biti dostupne isključivo kao Adobe Creative Cloud aplikacije, odnosno kao godišnji najam (pretplata na 12 mjeseci). Edukacijski korisnici će moći da se pretplate na cio set Creative Cloud aplikacija, kao i na pojedinačne aplikacije kroz Value Incentive Plan (VIP) sa opcijom da period pretplate može trajati do 48 mjeseci .

Adobe Acrobat, Presenter, Captivate i ostali proizvodi koji nisu Creative Suite aplikacije, do daljnjeg ostaju u prodaji kao trajne licence.

Neke od ključnih Creative Cloud prednosti:
  • Pristup najnovijim Adobe alatima i uslugama kao i automatska nadogradnja na nove verzije.
  • Fleksibilne mogućnosti licenciranja - mogućnost kupovine cijelog seta, kao i pojedinačnih Creative Cloud aplikacija.
  • Uspješnija saradnja unutar tima.
  • Jednostavno upravljanje korisnicima preko administratorske konzole.
 
Napadi na POS sisteme
15. decembar 2014.
pos_sistemi


Krađa kreditnih i debitnih kartica jedan je od najranijih oblika sajber kriminala koji se održao do današnjih dana. Organizovane syber kriminalne grupe organizuju sofisticirane akcije da bi ukrali velike količine podataka, a zatim ih prodaju na nelegalnom tržištu. Kriminalci mogu koristiti podatke ukradene s magnetske trake na kartici da bi ih klonirali. To može da bude vrlo unosan posao, jer se kartice prodaju po ceni do 100 američkih dolara.

Napadači mogu da ukradu podatke na različite načine. Jedna od mogućnosti je i pristupanje bazi podataka u kojoj su sačuvani podaci o karticama. Druga mogućnost je napad na tačku na kojoj prodavac prvi put dobija podatke o toj kartici, odnosno napad na POS sistem.

Savremeni POS sistemi predstavljaju posebno konfigurisane računare s instaliranim programima za prodaju, a opremljeni su čitačima kartica. Podaci s kartica se mogu ukrasti instaliranjem uređaja na čitač kartica koji može pročitati podatke magnetne trake na kartici. Taj postupak je poznat kao "skimming", odnosno skidanje podataka. Budući da to zahtjeva dodatni hardver i fizički pristup čitaču kartice, taj način krađe teško se organizuje u većem obimu.

To je dovelo do razvoja zlonamernih programa koji mogu da iskopiraju podatke s kartice čim ih čitač pročita. Prvi niz takvih napada organizirao je Albert Gonzalez 2005. godine. Ovi napadi doveli su do krađe više od 170 miliona brojeva kartica. Od tada se razvila prava industrija na području napada na POS sisteme, a oprema se može jednostavno nabaviti na nelegalnom tržištu.

Uprkos poboljšanjima na području tehnologija kartica i zahtjevima standarda za sigurnost platnih kartica (Payment Card Industry Data Security Standard, PCI DSS), još uvijek postoje rupe u sigurnosti POS sistema. Ta činjenica, zajedno s opštim sigurnosnim slabostima korporativne IT infrastrukture znači da je maloprodaja izložena sve domišljatijim i organizovanijim bandama sajber kriminalaca
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Partneri

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2015 Čikom - Informatički inženjering. Sva prava zadržana.