LokalniEnglish
Čikom Marketing ICT novosti

Promocija

Baner
Baner
Baner
Baner

Cjenovnik

Baner

Download

Baner

Anketa

Naš novi sajt je...?
 

Korisni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
ICT novosti
Napadi na POS sisteme
15. decembar 2014.
pos_sistemi


Krađa kreditnih i debitnih kartica jedan je od najranijih oblika sajber kriminala koji se održao do današnjih dana. Organizovane syber kriminalne grupe organizuju sofisticirane akcije da bi ukrali velike količine podataka, a zatim ih prodaju na nelegalnom tržištu. Kriminalci mogu koristiti podatke ukradene s magnetske trake na kartici da bi ih klonirali. To može da bude vrlo unosan posao, jer se kartice prodaju po ceni do 100 američkih dolara.

Napadači mogu da ukradu podatke na različite načine. Jedna od mogućnosti je i pristupanje bazi podataka u kojoj su sačuvani podaci o karticama. Druga mogućnost je napad na tačku na kojoj prodavac prvi put dobija podatke o toj kartici, odnosno napad na POS sistem.

Savremeni POS sistemi predstavljaju posebno konfigurisane računare s instaliranim programima za prodaju, a opremljeni su čitačima kartica. Podaci s kartica se mogu ukrasti instaliranjem uređaja na čitač kartica koji može pročitati podatke magnetne trake na kartici. Taj postupak je poznat kao "skimming", odnosno skidanje podataka. Budući da to zahtjeva dodatni hardver i fizički pristup čitaču kartice, taj način krađe teško se organizuje u većem obimu.

To je dovelo do razvoja zlonamernih programa koji mogu da iskopiraju podatke s kartice čim ih čitač pročita. Prvi niz takvih napada organizirao je Albert Gonzalez 2005. godine. Ovi napadi doveli su do krađe više od 170 miliona brojeva kartica. Od tada se razvila prava industrija na području napada na POS sisteme, a oprema se može jednostavno nabaviti na nelegalnom tržištu.

Uprkos poboljšanjima na području tehnologija kartica i zahtjevima standarda za sigurnost platnih kartica (Payment Card Industry Data Security Standard, PCI DSS), još uvijek postoje rupe u sigurnosti POS sistema. Ta činjenica, zajedno s opštim sigurnosnim slabostima korporativne IT infrastrukture znači da je maloprodaja izložena sve domišljatijim i organizovanijim bandama sajber kriminalaca
 
Product Key Messaging - GS900M Series
03. decembar 2014.
Allied Telesis CentreCOM® GS900M Serija
COST-EFFECTIVE GIGABIT ACCESS SWITCHES

sajt


Serije
Allied Telesis CentreCOM GS900M Serija copper Gigabit pristupni svičeva koji su potpuno upravljivi i ekonomski isplativi. Uz ove switcheve se isporučuju fleksibilni uplink-ovi sa jednim malim SFP slotom na 8-portnom modelu i 2 ili 4 combo porta na 16-24 port modelima. GS900M Serije switčeve odlikuje tihi operativni rad sa kompaktnim, bez ventilatora 8-port modelom i sa promenljivom ventilatorskom funkcijom na 16-24 port modelu. Svi modeli imaju 0-50°C sposobnost temperaturne produženosti. Ove serije switcheva uključuju ECO LED, ECO triger, i mode za čuvanje energije za energetsku efikasnost. CentreCOM GS900M Serije switčeva omogućavaju inteligentno, energetski efikasno, i isplativo rješenje za ivicu mreže


Additional Technical Features and Benefits
Tri-Authentication
Tri-Authentication, consisting of IEEE 802.1x, MAC-based, and Web-based authentication, can all be used together on every port, ensuring that every device connected to the network edge can be authenticated, and forced to participate in the LAN security policy, thereby approving access to the network.

Multiple Dynamic VLANs
VLAN: A Virtual Local Area Network (VLAN) is a logical group of workstations, servers, and network devices that appear to be on the same LAN despite their geographical distribution. A VLAN allows a network of computers and users to communicate in a simulated environment as if they existed in a single LAN and are sharing a single broadcast and multicast domain.
Dynamic VLAN: Laptop users or mobile users do not always work at the same facilities. No matter where the users are located, users always want to connect to their corporate network. Based on their unique MAC address and UserID, in cooperation with the tri-authentication function, the dynamic VLAN feature can assign VLAN dynamically to each device. Users don’t have to worry about physical location. Also users can join in the same VLAN after they move to another location—without having to change any settings.
Multiple Dynamic VLAN: Multiple dynamic VLAN will allow the network administrator to assign a different VLAN on a per-user basis at one physical port. With this function, the administrator can use low-cost unmanaged switches at the edge while the security and usability are upheld

Who is it For?
CentreCOM GS900M models are ideal for the following customers and applications:
Education market customers who want to:
Use the switch in a severe environment – outside of a school building. The GS900M Series supports extended temperatures of up to 50°C.
Provide access to the network for various devices that are owned by students. (BYOD) This includes tri-Authentication.
Build cost-effective mid- to small sized networks.
Retail market customers who want to:
Use the switch in extended temperature environments (up to 50°C).
Limit the budget, but secure the network by using VLAN – Multiple - Dynamic VLAN.
Enable non-technical staff to manage the network – The GUI will help non-technical staff to configure the network.

For more information, please see the CentreCOM GS900M section on website
 
Otvaranje WEB Centra u Šavniku
19. novembar 2014.

Svečano otvaranje web centra u Šavniku biće održano u četvrtak, 20. novembra 2014. godine u 11 časova.

Otvaranje centra donirali su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i kompanija Čikom iz Podgorice, a glavni cilj je promocija informacionog društva na sjeveru Crne Gore.

Web centar se nalazi u prostorijama opštine Šavnik i omogućiće stanovnicima ovoga grada da mogu lako i jednostavno koristiti Internet.

izvor: Ministrarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije
 
Microsoft partnerski skup
16. oktobar 2014.

U organizaciji kompanije Microsoft Crna Gora 14.oktobra 2014. godine održan je tradicionalni partnerski skup u hotelu Ramada na kome je učestvovao
Čikom kao Microsoft Gold Certified Partner. Na skupu su predstavljene novosti vezane za Microsoft Azure cloud platformu i Office 365.
Prezentovane su nove inicijative i kampanje i razgovarano je o ulozi i značaju koji partneri imaju u implementaciji Microsoft rješenja, kao i o drugim temama
od značaja za partnersku mrežu

U nastavku možete pogledati prezentacije sa skupa:

Microsoft Azure
Office 365 novosti
Business-ready Uređaji
 
HP PROLIANT GEN9
15. oktobar 2014.

Razmišljaj kao računar. Zamisli server.
naslovna_slika

Već od 1989. IT svijet je zahvaljujući HP dobio prve servere bazirane na x86 arhitekturi i time novi industrijski standard. Od tada se već nizom generacija unapređuju ProLiant serije servera, sa ciljem da korisnici širom svijeta dobiju pouzdane i kvalitetne uređaje vrhunskih preformansi. Posljednjih 18 godina HP ProLiant je vodeći brend u svijetu servera pa i u našem regionu sa preko 60% tržišta .

Generišući nove poslovne prilike, IT industrija može da odgovori zahtjevu oslanjajući se na ključne nove pojmove u svojoj oblasti – cloud, mobilnost, big data i bezbjednost podataka.
HP ProLiant server dizajnirani su da odgovore na sve savremene zahtjeve, posebno zahvaljujući širem pogledu na interakciju hardvera, softvera i usluga u obezbjeđivanju pravih rešenja, za prave namjene i u pravo vrijeme.
U HP ProLiant DL seriju spadaju univerzalni rack serveri dok u HP ProLiant ML spadaju tower proširivi server .

Fokus će u novoj ponudi HP ProLiant GEN9 servera biti sledeći modeli :

HP ProLiant DL180 Gen9 – novi standard za data centre u razvoju

HP ProLiant DL360 Gen9 – još vise unapređene performanse za zahtjevnije data centre

HP ProLiant DL380 Gen9 – za data centre bez kompromisa

HP ProLiant ML350 Gen9 – za vrhunske performanse, kapacitet i pouzdanost.

HP ProLiant rack and tower serveri – kratak pregled serije 100 i 300

Hp ProLiant 100 serija , namijenjen manjim preduzećima za skladištenje podataka, visokih performansi, efikasnosti i upravljivosti . Idealan je za web i IT aplikacije i virtualizaciju.

HP ProLiant 300 serija , namijenjen za različite vrste potreba, uvijek uz najviše performanse, lako upravljanje, mogućnost proširenja i vrhunsku bezbjednost, mala I srednje velika preduzeća. Pravi izbor za zahtjevnije IT aplikacije, virtualizaciju i razvoj aplikacija.


HP preporučuje Čikom kroz PartnerOne FY15 status.

HP jedini Gold Partner i servisni centar za Crnu Goru za sledećim kompetencijama:

HP EG Gold Server Specialist
HP EG Gold Storage Specialist
HP PPS Gold ServiceOne PPS Specialist Final
HP EG Silver ServiceOne EG Specialist
HP PPS Silver Partner - PPS Hardware

 

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Partneri

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
© 2014 Čikom - Informatički inženjering. Sva prava zadržana.